De ontwikkeling van taart en gebak
Mensen vinden het vaak heerlijk om zoetigheden te eten. Dat is niet alleen iets van de laatste jaren, want zelfs de oude Egyptenaren maakten zelf al baksels waarbij ze hun vingers aflikten. De eerste pogingen om een taartje te bakken werd dan ook al rond 9.500 voor Christus gedaan.
De Egyptenaren en de farao’s
Het waren de oude Egyptenaren die een soort van kleine gebakjes maakten die bestonden uit eetbare bakjes van graan. Deze werden gebakken op hete kolen en ze werden gevuld met honing. Tegenwoordig hebben we een verfijnder maar vergelijkbaar iets, namelijk de tartelette. De farao’s hadden zo’n 8.000 jaar later ook een speciale lekkernij. Ze bakten brood en vulden dit met fruit, noten en honing. Dit bakproces zie je zelfs terug in een reliëf op de graftombe van Ramses II die van 1304 tot 1237 voor Christus regeerde.
De Grieken
In de jaren daarna werd er steeds meer geïmproviseerd om verfijndere baksels te creëren. Dat dit uiteindelijk uit zou lopen op creaties zoals je nu ziet bij de schitterende en overheerlijke exemplaren van jeeigentaart.nl had destijds waarschijnlijk niemand kunnen bedenken. De Grieken deden ook een poging, zij hadden zo’n 500 jaar later hun placites. Dit waren hele dunne laagjes deeg met suikerstroop ertussen. Waarschijnlijk kan dit gezien worden als de voorloper van baklava.
De Romeinen
De Romeinen begonnen na hun veroveringen in Griekenland ook met bakken. Waarschijnlijk hadden ze de bakkunsten een beetje van de Grieken afgekeken. De Romeinen waren al liefhebbers van extravagante feestmaaltijden, maar door een recept van de keukenstaf van de veldheer Lucius Licinius Lucullus werd hier de artologanus aan toegevoegd. Een Griekse lekkernij die gemaakt werd van bloem, melk, olie, wijn en peper. Ook ontstond in deze tijd de eerste vorm van cheesecake. Een bodem van deeg met honing en kaas erbovenop.
Europese bakkunsten
Toen de bakkunsten Noord-Europa bereikten werden er grotere vorderingen gemaakt. Zeker in de middeleeuwen was het belangrijk dat het gebak indruk maakte. Het moest niet alleen lekker zijn, maar er vooral ook schitterend uitzien. Het ging nu echt wel meer op de huidige taarten lijken zoals je ze ook bij jeeigentaart.nl ziet. Alle zintuigen werden geprikkeld met deze taarten. Soms gingen ze zelfs nog een stapje verder, bijvoorbeeld door taarten te maken waaruit konijnen huppelden of vogels vandaan vlogen. Nieuwe technieken zorgde dat de taarten luchtiger werden, mede door het toevoegen van bakpoeder aan de recepten. Gek genoeg hadden de oude Egyptenaren ook al bakpoeder, echter gebruikten zij dit middel om schoon te maken.