Stokwapens

Stokwapens werden veel gebruikt in de middeleeuwen en de Renaissance. Ze waren goedkoop om te maken, hadden een langer bereik dan een zwaard en waren effectief als ze massaal werden ingezet. Dit waren een paar populaire types stokwapens.

Piek

Al in de Oudheid werden speren van vele meters lang ingezet door Alexander de Grote. De piek werd populair in de late middeleeuwen en bleef dat in sommige landen tot in de 18e eeuw. Pieken waren 3 tot wel 7 meter lang. Een groep piekeniers kon bijna alle aanstormende vijanden tegenhouden met een muur van staal.

Hellebaard

Eén van de meest veelzijdige en ontwikkelde stokwapens. De hellebaard was vrij kort (ongeveer twee meter lang) en bezat een kop uit één stuk. In de kop verenigden zich een speerpunt, een bijlblad en een haak. Daardoor kon dit wapen gebruikt worden om ruiters te stoppen, door een harnas heen te hakken en een ruiter van zijn paard te trekken. De hellebaard werd als ceremonieel wapen gebruikt lang nadat hij geen militaire betekenis meer had.

Halve piek of sponton

Een korte speer met twee stangen of kleine bijlbladen. Een veelzijdig wapen dat tot in de 19e eeuw gebruikt werd, onder andere door onderofficieren om signalen aan de soldaten te geven en om de militaire standaard mee te verdedigen.