Vroege handvuurwapens

Vuurwapens worden sinds de 10e eeuw gebruikt. Uiteraard duurde het eeuwen voordat ze enigszins leken op de geweren van tegenwoordig. Maak kennis met een paar vroege handvuurwapens.

Vuurlans

De oerversie van het vuurwapen. Een bamboe of metalen buis was bevestigd aan een speer en gevuld met buskruit en kogeltjes. Vlak voor het treffen werd het buskruit ontstoken om de vijand te verwonden en te imponeren.

Handkanon

Een Europese vinding uit de 13e eeuw. Een zwaar houten frame met een korte metalen buis, die door ringen versterkt werd. Het handkanon vuurde zware kogels af en liet de vijand schrikken door het lawaai. Het kostte echter lang om het wapen te laden, en handkanonnen konden exploderen.

Haakbus of arquebus

Een licht vuurwapen uit de 15e eeuw met een langere loop en een slanker handvat dan het handkanon. Vaak had het wapen een haak om het achter een muur te zetten, waarmee de terugslag kon worden opgevangen.

Musket

Een zwaarder wapen dat elk pantser op het slagveld kon doorboren. Musketiers werden in de 16e eeuw en masse ingezet, vaak in combinatie met piekeniers. Door ontstekingsmechanismen zoals het lontslot en het vuursteenslot werden musketten makkelijker in het gebruik. Pas halverwege de 19e eeuw werd het musket vervangen door getrokken geweren.