De geschiedenis van kinderkledij: niet zo lang als je denkt

Kinderkleding is een aparte mode tegenwoordig, maar wist je dat die nog niet zo heel lang bestaat? Hier nemen we een kijkje in de geschiedenis van kinderkledij en hoe de garderobe van de jongsten is geëvolueerd.

Kinderkledij is slechts 250 jaar oud

Tegenwoordig vind je online en offline genoeg kindermode bij gespecialiseerde winkels als kidsbrandstore.nl, maar een paar honderd jaar geleden was daar nog helemaal niets van te merken. Het grootste deel van de westerse geschiedenis moesten kinderen het doen met in het beste geval klein uitgevallen kledij voor volwassenen. Typische kinderkleding als apart modesegment is pas veel later ontstaan. Kledij voor kinderen ontwerpen als job werd dan ook pas later een populaire ambacht, in het Victoriaanse tijdperk.

Kleine mensjes

Tot halverwege de achttiende eeuw hadden ouders één doel: hun kinderen zo snel mogelijk in de kleren van een volwassene doen passen. Aparte kindermode bestond namelijk niet. Meisjes droegen als kleuter gewoon een langere jurk.

Bij jongens tussen vier en zeven jaar was het gangbaar om een aangepaste broek te dragen, maar zelfs dat waren gewoon miniatuurversies van wat de volwassenen droegen. Meisjes hadden tot hun 13 of 14 jaar een lange jurk aan, maar daarna duurde het niet lang voor ze zich als echte dames kleedden. Een job als ontwerper van kinderkledij moet vóór de grote veranderingen ongelofelijk saai zijn geweest…

Kledij van de Verlichting

Wanneer is die trend veranderd? Aan het einde van de achttiende eeuw, toen met heel wat tradities werd gebroken. De stijve, strakke jongenspakken en korsetten voor meisjes stonden een beetje haaks op het typische gedachtegoed van deze periode. Het resultaat was relaxte kinderkleding die losser zat, waardoor kinderen ook kind konden zijn.