Ötzi leert ons over kleding in de kopertijd

De kopertijd is een archeologische cultuurperiode waarin de mens koper leerde bewerken. Deze periode wordt gedateerd tussen 5.500 en 3.300 voor Christus.

Archeologen wisten al langer af van het bestaan van de kopertijd in de geschiedenis. Toch was het pas in 1991 toen een Duits echtpaar tijdens een afdaling bij Ötztal op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol een lichaam ontdekte, dat er concretere gegevens over de kopertijd bekend werden.

In eerste instantie werd gedacht dat het lichaam toebehoorde aan een vermiste bergbeklimmer. De verbazing was echter groot toen bleek dat het om een archeologische vondst uit de kopertijd ging. Alles wat op en in de nabijheid van het lichaam gevonden werd bleek duizenden jaren oud te zijn. Algauw werd een naam gevonden voor deze onbekend man: Ötzi, vernoemd naar de plaats waar hij gevonden werd, namelijk Ötztal.

De kleding van Ötzi

Ötzi leerde wetenschappers heel wat praktische zaken uit de kopertijd. Zo was onder meer de kleding van Ötzi heel bijzonder. Zijn kleding was gemaakt van vijf verschillende soorten dierenhuiden en was zodanig bewerkt dat deze bestand was tegen zeer extreme weersomstandigheden. Zelfs de schoenen van deze bijzondere mummie waren waterdicht. Dit bewijst dat mensen in de kopertijd niet alleen bijzonder sterke materialen konden maken maar dat ze ook heel goed wisten hoe ze hun dierenhuiden moesten bewerken om lekker warm en droog te blijven in extreme weersomstandigheden.

Vandaag de dag is het niet zo moeilijk om kleding te vinden die je lekker warm houdt tijdens een tocht door het Alpengebergte. Op de website van NA-KD kun je tal van kleren vinden die hiervoor prima geschikt zijn. Op zoek naar echte leren laarzen in ware Ötzi stijl? Neem dan eens een kijkje bij de rubriek schoenen. Op zoek naar zachte en donzige truien voor je winterse uitstap dan vind je in de rubriek truien dames zeker een trui naar keuze. Op zoek naar een gevoerde jas met coating en capuchon om een sneeuwstorm te doorstaan? Je vindt het allemaal bij NA-KD.

De overlevingskit van Ötzi

Ötzi gaf nog veel meer geheimen uit de kopertijd prijs, want hij droeg aan zijn riem een uitgebreide overlevingskit bij zich. Deze bevatte onder meer een gereedschapskist avant la lettre met een schraper, een scherp stuk vuursteen en een priem. Ötzi bezat ook een slaghamer gemaakt van een gewei en hout en een koperen bijl. Deze overlevingskit bewees dat de man goed voorbereid was op een lange en harde reis door het Alpengebergte.

De dood van Ötzi

Helaas werd ook ontdekt dat Ötzi heel veel geleden heeft, vlak voor hij stierf. Alles wijst erop dat hij van achteren werd aangevallen met pijl en boog, hoogstwaarschijnlijk vanwege een persoonlijk conflict.