De slag bij Culloden
Op 16 april 1746 werd nabij de Noord-Schotse stad Inverness een vreselijke veldslag geleverd. Deze slag staat in de geschiedenisboeken bekend als ‘De slag bij Culloden’. Na een lange strijd om de Engelse troon stonden het Jakobitische leger van Charles Stuart en het regeringsleger lijnrecht tegenover elkaar in een veldslag die vele mensenlevens zou eisen.
De Jakobitische opstand
Voor het huis Stuart begon alles fout te lopen toen James II, koning van zowel Engeland als Schotland en Ierland, op 11 december 1688 van de troon werd gestoten door het Engelse en Ierse parlement. Nog geen half jaar later zou ook het Schotse parlement deze rooms-katholieke monarch afzetten. James II werd opgevolgd door zijn protestantse dochter koningin Maria II en haar man Willem II van Oranje-Nassau. Na een mislukte poging om de troon te heroveren legde James II zich bij zijn lot neer en zocht ballingschap in Frankrijk bij Lodewijk XIV.
James II, die ook wel Jacobus II genoemd werd, behield echter veel van zijn aanhangers, welke bekend stonden als de ‘Jakobieten’. Hieruit zou later een politieke beweging ontstaan: het jakobitisme. Het belangrijkste doel van deze groepering was om het huis Stuart weer op de Britse troon te krijgen.
De algehele opstand begon in het jaar 1745. Charles Stuart wilde de Britse troon heroveren en een absolute Engelse monarchie vestigen in Groot-Brittannië. Om zijn doel te kunnen bereiken vertrok hij naar de Schotse Hooglanden
waar hij op de steun van de Schotse clans kon rekenen. Bovendien werd hij gesteund door Frankrijk: de Fransen leverden soldaten, schepen, oorlogswapens en financierden de operatie.
Tegenwoordig kan men zich bijna niet meer voorstellen dat er leningen verstrekt worden voor het heroveren van een koninklijke troon. Zowel Frankrijk als Charles Stuart beschouwden dit echter als een zakelijke transactie. Vanuit dat perspectief is een lening wel begrijpelijk.
Ook vandaag de dag wordt er door verschillende bedrijven geld geleend om noodzakelijke investeringen te kunnen doen met het oog op de toekomst. Als bedrijf of als kleine ondernemer kun je gemakkelijk online een zakelijke lening afsluiten indien je geld zou willen lenen. Bij Qeld kun je, naast het maken van een simulatie van de lening die je wilt afsluiten, je ook meteen aanmelden voor de gewenste bedrijfslening. Indien je als bedrijfsleider krap bij kas zit en je te maken hebt met onvoorziene kosten waarmee je bank jou niet kan helpen, zou je kunnen overwegen om bij Qeld een zakelijke lening aan te vragen.
Voor Charles Stuart was het ingewikkelder om het geleende bedrag van de Fransen in Schotland te krijgen. De onderhandelingen verliepen echter vrij vlot en de Fransen waren meer dan bereid om hem te helpen. Maar omdat alles in het geheim moest gebeuren was het toch een hele onderneming om het geld naar een overzees gebied te transporteren. Toch slaagde Charles hierin, zodat manschappen en wapens met de lening gefinancierd konden worden.
Het verloop van de strijd
De strijd zette goed in: het Jakobitische leger won in september 1745 de slag bij Prestonpans. Gemotiveerd door deze overwinning stootten de aanhangers van Charles Stuart door naar Carlisle, nabij de grens van het toenmalige Engeland. Eenmaal aangekomen bij het Schotse Inverness begon het tij echter te keren. Het regeringsleger kon op steeds meer steun rekenen en kreeg qua manschappen en wapens de overhand. Het werd een ongelijke strijd en de slag eindigde met een vreselijke nederlaag voor de Jakobieten.