De geschiedenis van de poster

Ook jij hebt waarschijnlijk wel enkele posters in je woonkamer, hal of keuken hangen. Wie kwam er eigenlijk op het idee om zulke grote afbeeldingen aan de muur te hangen? De moderne poster is nog maar een paar eeuwen oud, maar voorlopers ervan werden reeds aangetroffen bij de Romeinen.

Grote advertenties op muren

Sinds er muren bestaan hebben mensen het altijd leuk gevonden om daarop teksten en afbeeldingen te krabbelen. De graffiti uit de Romeinse tijd bestond uit gevatte opmerkingen, toilethumor en vervloekingen. Maar er zijn ook grote, goed vormgegeven advertenties voor eethuizen, winkels en bordelen teruggevonden in de ruïnes van Pompeii. Dergelijke muurschilderingen bestonden uit afbeeldingen, teksten of een combinatie daarvan. Romeinse muuradvertenties konden destijds niet gekopieerd en verspreid worden zoals dat tegenwoordig met moderne posters gedaan wordt.

Aanplakbiljetten

De drukpers zorgde vanaf de 15e eeuw voor een grote revolutie. Behalve boeken konden nu ook pamfletten snel gedrukt worden. Zo werd het opeens mogelijk om bekendmakingen, aanklachten, waarschuwingen en advertenties op grote schaal te verspreiden. Het aanplakbiljet werd vanuit Engeland en Duitsland in heel Europa populair. Dit soort aankondigingen alsmede de sterke prijsdaling van boeken zorgden ervoor dat steeds meer mensen gemotiveerd raakten om te leren lezen, waardoor het nieuws sneller algemeen bekend werd. De ‘posters’ van toen bestonden meestal enkel uit tekst.

Posters steeds populairder

De uitvinding van de lithografie aan het eind van de 18e eeuw zorgde ervoor dat posters in grote oplagen gedrukt konden worden. De ideeën van de Franse Revolutie werden voor een belangrijk deel via posters overgebracht. Na de revolutie werd dit medium op grote schaal ingezet om klanten te werven en soldaten te ronselen. Steeds meer ondernemers en particulieren schakelden de diensten van professionele drukkers in.

Artistieke posters

Middels de chromolithografie werd het in de 19e eeuw mogelijk om een poster in meerdere kleuren af te drukken. Onnodig te zeggen dat een poster daardoor nóg fraaier werd. Voor het eerst werden artiesten ingezet om mooie, wervende posters voor bedrijven, evenementen en voorstellingen te ontwerpen. Jules Cheret, Alphonse Mucha en Henri de Toulouse-Lautrec zijn een paar toonaangevende posterontwerpers uit de 19e eeuw. Zij maakten destijds gebruik van opvallende, grote lettertypes die hun werk ook op grote afstand leesbaar maakten. Enkele van de mooiste en bekendste posters, die ook als retro reproductie beschikbaar zijn, dateren uit deze periode.

Moderne posters

Nog steeds zijn posters een belangrijke vorm van promotie. Moderne posters worden voor een laag bedrag in uitstekende kwaliteit en grote oplage gemaakt. Zowel advertentieposters als kunstposters zijn vanwege hun grote formaat en fraaie uiterlijk nog altijd erg gewild. Nieuws kan tegenwoordig sneller online gedeeld worden, maar ook op social media en op websites weten de op posters gelijkende ‘header images’ de aandacht van de bezoekers te trekken en vast te houden.