De ontwikkeling van computers door de jaren heen

In 1983 introduceerde IBM zijn eerste Personal Computer. Het was een enorme vooruitgang vergeleken bij een typemachine, ondanks dat daarvan al een elektrische versie bestond. Het feit dat je gewoon op een wistoets kon drukken om iets te verwijderen en dat je er bovendien allerlei informatie in kon opslaan maakte een computer toch wel heel bijzonder. Het werd dan ook een daverend succes: iedereen wilde immers maar al te graag zo’n ding op zijn of haar bureau.

Computers en mobiele apparaten

Vandaag de dag kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder een computer of mobiel apparaat. Hele bedrijfstakken vallen stil wanneer de computers uitvallen en zonder een mobiel kun je eigenlijk ook niet meer. We verrichten niet enkel ons werk voor een groot deel op devices, ook in ons privéleven spelen dit soort apparaten een belangrijke rol. Dat is ook geen wonder als je bedenkt wat die apparaten allemaal kunnen.

De talloze mogelijkheden van Apple

Ten opzichte van de huidige apparatuur waren de eerste computers nog vrij ‘simpel’: de functies van deze eerste apparaten waren nog niet zo uitgebreid als tegenwoordig het geval is. Neem alleen al de hele lijn van Apple met al zijn vernuftige mogelijkheden. Het maakt in feite niet uit of je een nieuw apparaat koopt of een mooi en voordelig refurbished model bij mresell.nl, in beide gevallen zijn de mogelijkheden eindeloos.

De eerste computer

Er woedt nog steeds een strijd over wie de eerste computer heeft uitgevonden. Volgens sommige historici begint de computergeschiedenis in 1944 bij de Amerikaan Howard Aiken met zijn ‘Mark 1’. Er zijn echter ook geschiedkundigen die beweren dat de ‘Z3’ van de Duitser Ernst Otto Zuse reeds in 1941 bestond. Gaan we nog verder terug dan komen we uit bij de Britse wiskundige Charles Babbage. Hij was het die aan het begin van de 19e eeuw een automatische rekenmachine had uitgevonden, maar dit model is nooit daadwerkelijk gebouwd.

In ieder geval werden er vanaf 1945 computers ingezet maar van grootschalig gebruik was destijds nog geen sprake: ze werden voornamelijk gebruikt door defensie en voor wetenschappelijke doeleinden en later in de kelders van de grote banken. De afmetingen van de eerste computers waren enorm. Deze vroege modellen waren in geen enkel opzicht te vergelijken met bijvoorbeeld een MacBook.

De eerste ontwikkelingen van Apple

Ook Apple heeft de nodige veranderingen ondergaan. Toen Apple Computer Inc. in 1976 door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne werd opgericht hadden ze waarschijnlijk niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. Apple is vooral bekend geworden door zijn reeks Macintosh computers, maar ook door de iPod, de iPad en de iPhone. De Apple II was een van de eerste succesvolle Personal Computers ter wereld. Apple ontwikkelt behalve hardware ook software. In 1997 leek het even of Apple om zou vallen, maar met behulp van een investering van Microsoft is het bedrijf er uiteindelijk weer bovenop gekomen.

Een echte alleskunner

De Personal Computer bestaat nog steeds, maar de handzame mobiele devices hebben inmiddels een groot aantal taken overgenomen. Innovatieve apps maken van deze kleine devices heuse alleskunners. Vroeger had je hiervoor meerdere apparaten nodig, zoals een fotocamera, een telefoon, een typemachine, een kaartenbak, een rekenmachine, een radio of tv en ga zo maar door. We zijn niet voor niets aan dit soort mobiele apparaten gehecht geraakt.