De geschiedenis van het Berbers volk

Al eeuwenlang wordt het noorden van Afrika – van Marokko tot Egypte – bewoond door Berberstammen. De oorsprong van het Berbers volk, bekend van de kleurrijke Berbertapijten, is echter onduidelijk. Vermoed wordt dat de Amazighische cultuur, de oorspronkelijke cultuur van de Berbers, teruggaat tot het Egypte van 2400 voor Christus.

Numidië

In de periode daarna begonnen de Imazighen zich gaandeweg langs de kust van de Middellandse Zee te vestigen en in de Oudheid stichtten zij het land Numidië. Het gebied besloeg indertijd het huidige Tunesië en het noordoosten van Algerije. Na enkele oorlogen tussen het Carthaagse Rijk en het Romeinse Rijk, waarbij de Numidiërs aanvankelijk de Carthagers steunden maar later partij kozen voor de Romeinen, werd Carthago in 146 voor onze jaartelling verwoest. Na een mislukte opstand tegen de Romeinen werd Numidië honderd jaar later aan het Romeinse Rijk toegevoegd.

Mauretania

Andere Berberstammen waren in de Oudheid nog verder westwaarts getrokken en hadden zich in het noorden van het huidige Marokko en het noordwesten van Algerije gevestigd. Dit gebied werd indertijd Mauretania genoemd. Ook dit koninkrijk werd na verloop van tijd aan het Romeinse Rijk toegevoegd. De Numidiërs en de Mauretaniërs – oorspronkelijk dus Imazighen – worden beschouwd als de voorouders van de huidige Berberbevolking.

Berbertapijten

Van oudsher houden de Berbervrouwen zich bezig met het weven van fraaie tapijten welke zeer gewild zijn in Europa, maar ook elders in de wereld enorm populair zijn. Een toenemend aantal mensen kiest tegenwoordig voor handgeweven vloerkleden die uit natuurlijke materialen vervaardigd zijn. Berbertapijten zijn authentieke wollen vloerkleden die niet en masse geproduceerd worden. Er wordt puur handwerk geleverd en zowel het ontwerp als de kleuren variëren per vloerkleed. Met andere woorden, elk Berbertapijt is anders en dus uniek!

Weerstand tegen Arabische overheersingen

Omstreeks het jaar 700 kwamen de noordelijke regio’s van Afrika onder heerschappij van de Omajjaden, een islamitische clan uit Mekka. De Berbers kwamen echter in opstand tegen deze Arabieren en wisten hen te verslaan, waarna enkele Berberstammen in de Maghreb (Marokko) de eerste onafhankelijke islamitische staat stichtten. Meerdere koninkrijken zouden volgen, die zich uiteindelijk verenigden in een grootmacht. Het gevolg was een enorme bloei van de Berbercultuur. Vanaf de 11e eeuw werden de Berbers wederom bestookt door Arabische clans.

De inheemse Berberstammen hebben zich altijd verzet tegen de voortgaande arabisering van de Maghreb. Hoewel veel Berbers het islamitische geloof zijn gaan aanhangen, zijn ze geenszins van plan om hun cultuur, hun taal, hun identiteit en hun tradities op te geven.